Activiteiten

Activiteiten

 

Rouwverwerking na zelfdoding

 

Alphen aan den Rijn – Op uitnodiging van Mensink-Ferguson Uitvaartzorg spreekt Marinus van den Berg op woensdag 20 mei 2015 om 20.00 uur in de Goede Herderkerk over rouwverwerking na zelfdoding.

Mensink-Ferguson Uitvaartzorg_ActiviteitenWie een zelfdoding meemaakt in zijn directe omgeving, kan geconfronteerd worden met keiharde vragen: ‘Waarom zag ik dit niet aankomen? Had ik het kunnen voorkomen? Daarnaast zijn er tegenstrijdige emoties: naast verdriet wellicht ook woede en schuldgevoel. Rouwbegeleider, publicist en veelgevraagd spreker Marinus van den Berg belicht in zijn verhaal al deze aspecten. Als geestelijk verzorger en pastor is hij o.a. werkzaam bij palliatief centrum Cadenza in Rotterdam.

Voelt u zich persoonlijk of professioneel betrokken bij dit onderwerp? Dan bent u van harte welkom!

Woensdag 20 mei in de Goede Herderkerk, Ten Harmsenstraat 16, Alphen aan den Rijn. Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Toegang gratis; vooraf en na afloop wordt u een consumptie aangeboden.

 

VERSLAG LEZING MANU KEIRSE

 

Lezing
Op maandag 10 maart 2014 gaf de Vlaamse psycholoog en rouwdeskundige Manu Keirse
op uitnodiging van Mensink-Ferguson Uitvaartzorg in Alphen aan den Rijn een lezing over omgaan met verlies en verdriet. Manu Keirse, emeritus hoogleraar aan de KU Leuven, is niet alleen een autoriteit op het gebied van rouwverwerking en palliatieve zorg, maar ook een veelgevraagd spreker over verlies en rouw.
Aan de avond, die als motto meekreeg ‘Eens wordt het gras weer groen…’, was op diverse manieren ruchtbaarheid gegeven: door middel van persoonlijke invitaties, persberichten, posters, advertenties en berichten op de sociale media – en dat alles had resultaat, want de belangstelling was enorm.

Ontvangst
Al vóór 19.30 uur kwamen de eerste bezoekers binnendruppelen in de Goede Herderkerk te Alphen aan den Rijn.
Met een kopje koffie of thee konden ze in de kerkzaal genieten van het muzikale spel van Rianne Verduijn (viool) en Maaike van der Sijs (piano), intussen de beamerpresentatie bekijkend.
Aan de tafeltjes ontstonden de eerste gesprekken – een gedeelde (verlies)ervaring zorgt immers vaak voor herkenning en verbinding.
Langzamerhand stroomde de zaal vol, ruim 200 belangstellenden werden uiteindelijk geteld: nabestaanden, professionals, geïnteresseerden, relaties, collega’s, vrienden en bekenden.

Lach en traan
Na een kort welkomstwoord door Carien Mensink-Ferguson was het woord aan Manu Keirse.
Geboeid luisterde het publiek naar zijn verhaal. Af en toe werd vol instemming geknikt, er werd geglimlacht en hier en daar kwam een zakdoek tevoorschijn. Op sommige momenten kon je een speld horen vallen.
Na afloop nam Manu Keirse ruimschoots de tijd om in te gaan op vragen en opmerkingen uit het publiek. Duidelijk bleek dat zijn woorden bij velen wat hadden losgemaakt.

Medewerking
In haar afsluiting bedankte Carien degenen die meewerkten aan deze avond: de jonge musici Rianne en Maaike; bloemiste Anja van Ettikhoven voor het fraaie bloemstuk op het podium; beheerder Gijs Verbeek en assistentes voor de zaal en de bediening; fotografe Yvonne Vagevuur die de avond op sfeervolle wijze op beeld vastlegde; alle belangstellenden voor hun komst en natuurlijk Manu Keirse voor zijn inspirerende en boeiende verhaal.

Napraten
Bij het buffet werd met een drankje en een borrelhapje (van cateraar ‘Prinsheerlijk’) nog geruime tijd nagepraat, terwijl bij de boekentafel van Manu Keirse goede zaken werden gedaan.
Als organisator kunnen wij dankbaar terugzien op een avond met een overweldigende opkomst, mooie ontmoetingen, warme woorden en positieve reacties.
Nogmaals hartelijk dank aan alle aanwezigen!

Wilt u de lezing van Manu Keirse beluisteren, klik hier.