Familiekamers

Familiekamers

OpbaringFamiliekamersCondoleanceKleine bijeenkomstHerdenkingKostenGalerie

Opbaring

Wanneer iemand is gestorven, zijn er verschillende mogelijkheden wat betreft de opbaring van de overledene in de dagen tot aan de uitvaart.

Uiteraard kan een overledene thuis worden opgebaard, in een kist (die op een kistkoeling komt te staan) of op een bed, waarbij het lichaam op een koelplaat op de matras wordt gelegd.

Zo’n thuisopbaring, waarbij wij dagelijks langskomen voor controle, kan voor nabestaanden enorm waardevol zijn in het proces van afscheidnemen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de praktische situatie thuis zich hiervoor leent en dat een familie expliciet voor deze optie kiest; voor sommige mensen komt dit iets ‘te dichtbij’.

Daarnaast zijn er diverse andere locaties waar iemand kan worden opgebaard, zoals (het uitvaartcentrum van) een crematorium of begraafplaats, of de rouwkamer van een instelling of kerk. Nadeel hierbij is vaak dat familiebezoeken uitsluitend na afspraak, en op vaste tijden, kunnen plaatsvinden, wat de familie aanzienlijk beperkt in het afscheidnemen.

terug

Familiekamers

C. Mensink-Ferguson Uitvaartzorg biedt u nog een andere mogelijkheid: opbaring in een van onze 24-uurs familiekamers aan de Stuifzwam 12 in Alphen aan den Rijn.

Op deze locatie hebben wij eind 2011 twee familiekamers gerealiseerd, de Margrietsuite en de Koningsmantel.

In beide kamers kan een overledene worden opgebaard, in een kist of desgewenst op een opbaarbed van ons. Wij controleren dagelijks of de opbaring en de kamer in orde is.

De kamers zijn smaakvol ingericht met comfortabel meubilair en warme kleuren. Achter het zitgedeelte treft u een open keuken aan, voorzien van een magnetron, een ijskastje met diverse soorten frisdrank en apparatuur om koffie en thee te zetten. Elke kamer beschikt over een eigen toilet en een eigen voordeur; ook cd’s afspelen is mogelijk.

De opdrachtgever van de uitvaart ontvangt de sleutel van de betreffende opbaarkamer, zodat nabestaanden 24 uur per dag een bezoek kunnen brengen, met optimale privacy. Hiervoor hoeft geen afspraak gemaakt te worden: u bepaalt zelf wanneer u komt, met wie en hoelang u blijft.

terug

Condoleance

Het gebruik van onze familiekamers biedt u niet alleen de mogelijkheid de opbaring op persoonlijke wijze vorm te geven, maar ook de condoleance.

In afwijking van een ‘standaard’ condoleance, kunt u kiezen voor een condoleancebezoek met ruimere tijden (bijv.: tussen 17.00 en 22.00 uur); u bent immers niet gebonden aan openingstijden en kunt zelf bepalen hoelang u mensen wilt ontvangen. Wenst u bij een condoleance bediening, of speciale catering, dan verzorgen wij dat graag.

Wanneer u dat wilt, kunt u na de begrafenis of crematie terugkeren naar de Stuifzwam voor een samenzijn met een klein(er) gezelschap; wellicht met lunch en/of borrel.

terug

Kleine bijeenkomst

Sommige situaties vragen om een afscheid met een intiem en kleinschalig karakter, bijvoorbeeld wanneer er nauwelijks familieleden en belangstellenden zijn of wanneer sprake is van het overlijden van een kind of (te vroeg geboren) baby. Een aula of (kerk)zaal is dan al snel te groot, maar zo’n afscheid kan uitstekend plaatsvinden in een (of beide) familiekamer(s) aan de Stuifzwam.

Ruim 30 zitplaatsen kunnen daar worden gecreëerd; een spreekgestoelte, beamer en projectiescherm zijn beschikbaar. Muziek kan van cd worden afgespeeld, tegelijkertijd kan een geluidsopname van de plechtigheid worden gemaakt. Ook catering is uiteraard mogelijk.

Kortom – alles voor een warm en persoonlijk afscheid in kleine kring, in een huiselijke omgeving.

terug

Herdenking

Tenslotte is het ook mogelijk om een (of beide) familiekamer(s) te reserveren voor een herdenking, bijvoorbeeld een jaar na de uitvaart.

Een dergelijke bijeenkomst kan naar wens georganiseerd en ingevuld worden, waarbij wij u graag behulpzaam zijn.

terug

Kosten

Ten opzichte van vergelijkbare locaties in Alphen aan den Rijn hanteren wij bijzonder gunstige tarieven.

De kosten voor het gebruik van een familiekamer t.b.v opbaring, inclusief rouwbezoeken en condoleance (met eigen sleutel; tot max. 6 dagen) bedragen € 575,- ; koffie, thee en fris voor besloten bezoeken zijn bij dit bedrag inbegrepen.

Wordt in de familiekamer(s) een officiële condoleance gehouden (aangekondigd op rouwkaart of in advertentie), dan worden voor consumpties schappelijke prijzen gerekend; een kan koffie of thee bijvoorbeeld (ca. 15 kopjes) kost € 10,- (ter vergelijking: een crematorium rekent gemiddeld € 2,- per kopje).

terug

Galerie

Een impressie van onze familiekamers.


The wind beneath my wings     

U hoort ‘The wind beneath my wings’, gespeeld door Arjan Breukhoven.