Sponsoring

Sponsoring

InitiatiefOrganisatieVoor iedereenProgrammaLichtjesavond 2017 Galerie

Lichtjes in het Donker

Initiatief

Enige jaren geleden nam Hedi Hegeman (Kairos Rituelen) het initiatief tot Lichtjes in het Donker: een herdenkingsavond op de Oosterbegraafplaats in Alphen aan den Rijn, voor iedereen die stil wil staan bij overleden familieleden, vrienden of bekenden.

In november 2016 werd dit evenement voor de achtste keer georganiseerd, met een ongekend aantal belangstellenden (ruim 2000 bezoekers). Ook dit jaar zal de Lichtjesavond weer plaatsvinden, op de eerste zaterdag in november.

terug

Organisatie

Zes jaar geleden trad Mensink-Ferguson Uitvaartzorg toe tot de kerngroep die, bijgestaan door vele vrijwilligers, deze herdenkingsavond organiseert.

Als uitvaartonderneming vinden wij dit een belangrijk initiatief en leverden wij graag een bijdrage (zowel organisatorisch als financieel) aan de totstandkoming ervan.

terug

Voor iedereen

Lichtjes in het Donker blijkt te voorzien in een behoefte van de Alphense bevolking.

Voor nabestaanden die een begrafenis op de Oosterbegraafplaats hebben meegemaakt,
of een crematie in Crematorium Alphen aan den Rijn, is het enorm waardevol deze plek te kunnen bezoeken en hun overledene(n) te gedenken. Dat dit ’s avonds plaatsvindt, in het donker, terwijl de begraafplaats sfeervol is verlicht met lichtbogen, fakkels en vuurkorven, maakt het tot een bijzondere ervaring. Maar ook overledenen die elders zijn begraven of gecremeerd, kunnen uiteraard op deze avond worden herdacht.

Omdat Lichtjes in het Donker niet vanuit een bepaalde kerkelijke of maatschappelijke groepering wordt georganiseerd, heeft de bijeenkomst een neutraal karakter. Zodoende kan iedere bezoeker, ongeacht religieuze of culturele achtergrond, zich aangesproken voelen door deze herdenking op de algemene begraafplaats van Alphen aan den Rijn.

Jong en oud is op deze avond welkom, voor iedereen is iets te doen. Op die manier kan men in familieverband, met elkaar, uiting geven aan de wens tot gedenken.

terug

Programma

Voor aanvang van Lichtjes in het Donker verzamelt men zich voor het hek van de begraafplaats, intussen genietend van live muziek en de warmte van vuurkorven.
Wanneer het hek opengaat, wordt het licht d.m.v. fakkels letterlijk de donkere begraafplaats opgedragen, waarna ook de overige verlichting aangaat.

Een greep uit het aanbod van activiteiten op de begraafplaats: een bepaald graf bezoeken en daar bloemen en/of lichtjes achterlaten; bloembollen planten bij de algemene gedenkplek; berichten in de wensboom hangen of posten in de brievenbus; luisteren naar live muziek en gezang; een meegebrachte cd laten afspelen; mensen ontmoeten en ervaringen met elkaar delen.

Bij de Kindervlinder kunnen kinderen een lantaarntje in elkaar knutselen
en dat in de herinneringsboom hangen.

Er wordt warme chocolademelk geschonken, maar ook de deuren van de koffiekamer
op de begraafplaats staan open; hier wordt koffie en thee geserveerd.

Bovendien ligt hier een groot boek, waarin de namen en data genoteerd kunnen worden van hen die niet mogen worden vergeten.

terug

Lichtjesavond 2017

Ook dit jaar wordt uiteraard weer een Lichtjes in het Donker-avond gehouden,
en wel op zaterdag 4 november, van 19.00-21.00 uur op de Oosterbegraafplaats
aan de Verlengde Aarkade in Alphen aan den Rijn.

De avond is vrij toegankelijk voor iedereen die een overledene wil gedenken.

U bent van harte welkom!

www.lichtjesinhetdonker.nl

terug

Galerie

Een impressie van Lichtjes in het Donker.

 

Candle In The Wind     

U hoort ‘Candle in the Wind’ van Elton John, gespeeld door James Galway.
De foto’s zijn gemaakt door Flex Fotografie te Nieuwveen.